Till startsidan
Till startsidan

Föräldrar till barn under 18 år

Fram till 18-årsdagen ska barn ha en företrädare som beslutar om frågor som gäller deras ekonomi och egendom. I första hand är det du som förälder som förvaltar barnets pengar och tillgångar och ser till att pengarna används för barnets bästa och barnets nytta.

Barnets pengar kan användas för att sätta lite guldkant på tillvaron för barnet eller till något som barnet behöver och som föräldrarna inte kan köpa. Det får inte användas till något som faller inom föräldrars försörjningsplikt eller till någon annan.

Din förvaltning av ditt barns tillgångar kan vara antingen fri eller kontrollerad. Här redogör vi för vad som avgör om din förvaltning ska vara fri eller kontrollerad.

Fri förvaltning

I Sverige har vi fri föräldraförvaltning. Det betyder att föräldrarna tar hand om barnets pengar utan att överförmyndarnämnden har någon tillsyn. Med begreppet "fri" menas inte att du som förälder kan hantera barnets pengar hur som helst.

Enligt lag gäller följande för alla föräldrar:

  • Alltid göra det bästa för barnet.
  • Använda barnets pengar för barnets bästa. Barnets pengar ska inte användas till sådant som ingår i föräldrarnas underhållsskyldighet, exempelvis mat och kläder.
  • Inte blanda ihop barnets tillgångar med sina egna eller någon annans, till exempel syskons, tillgångar.
  • Om barnet har fyllt 16 år har barnet rätt att lämna sin syn på olika frågor.
  • Ansöka om överförmyndarnämndens samtycke om barnet har del i fast egendom, bostadsrätt eller tomträtt och denna ska säljas. Detta gäller även om barnet ska köpa eller få sådan egendom i gåva.
  • Ansöka om överförmyndarnämndens samtycke om barnet ska starta ett företag.
  • Ansöka om överförmyndarnämndens samtycke om barnet ska låna pengar eller på annat sätt skuldsätta sig.
  • Anmäla till överförmyndarnämnden om barnets tillgångar är större än åtta gånger gällande prisbasbelopp.
  • Anmäla till överförmyndarnämnden om barnet fått egendom som ska stå under särskild överförmyndarkontroll.
  • Det är förbjudet att ge bort barnets tillgångar.
  • Om föräldrar och barn rättshandla med varandra, exempelvis köpa en fastighet tillsammans eller har del i samma dödsbo måste en god man förordnas för att tillfälligt företräda barnet.
    En förälder kan inte företräda både sig själv och barnet.

Om föräldrarna missköter barnets tillgångar kan de bli skadeståndsskyldiga. Överförmyndarnämnden kan då ansöka om att tingsrätten utser en medförmyndare som ensam sköter barnets ekonomi.

Kontrollerad förvaltning

För barn som har tillgångar som är mer än åtta prisbasbelopp gäller så kallad kontrollerad förvaltning för föräldrarna. Föräldrarna ska då inom en månad lämna in en förteckning till oss där alla barnets tillgångar redovisas.

Föräldrarna är därefter skyldiga att senast den sista februari varje år skicka in en årsräkning till oss som visar hur de har förvaltat och placerat barnets tillgångar under föregående år. Vid kontrollerad förvaltning behöver föräldrarna överförmyndarnämndens samtycke för vissa åtgärder, exempelvis placering i aktier.

Läs mer om redovisning här: Redovisning, granskning och arvode - Forshaga

Särskild förvaltning

Ibland har en givare eller testator bestämt att en gåva eller testamentslott ska vara undantagen från Överförmyndarnämndens tillsyn. Det förutsätter att tre villkor är uppfyllda:

  • Det ska framgå att det är frågan om särskild förvaltning.
  • Den särskilde förvaltaren ska vara namngiven.
  • Förvaltningen ska ske utan medbestämmande från barnets förmyndare.

Om vi får information om att du missköter förvaltningen av ditt barns tillgångar kan vi besluta om skärpande föreskrifter för att trygga barnets tillgångar. Det betyder att vi kan spärra barnets bankkonton och kräva att du redovisar din förvaltning av barnets tillgångar till oss.

Socialtjänsten ska meddela oss om de ser att ett barns tillgångar riskerar att användas felaktigt.

En av de vanligaste anledningarna till att du som förälder kommer i kontakt med överförmyndarnämnden är att ditt barn har fått pengar som betalats ut till överförmyndarspärrat konto.Enligt föräldrabalken ska en utbetalare i vissa fall se till att kontot de betalar ut barnets pengar till är överförmyndarspärrat. De ska då också lämna meddelande om utbetalningen till överförmyndarnämnden. Ett konto blir överförmyndarspärrat genom att du som förmyndare uppger för banken att kontot ska förses med överförmyndarspärr.

Ditt barns pengar kommer att betalas ut till spärrat konto i följande fall:

  • När barnet får pengar på grund av arv eller testamente. Regeln gäller om summan uppgår till ett prisbasbelopp eller mer.
  • När barnet får pengar i gåva och givaren har uppställt villkor om särskild överförmyndarkontroll. Regeln gäller då oavsett belopp.
  • När barnet får pengar på grund av försäkring, individuellt pensionssparande, ersättning enligt brottsskadelagen, skadestånd enligt skollagen eller skadestånd från staten. Regeln gäller om summan uppgår till ett prisbasbelopp eller mer.

Dessa regler gäller också andra värdehandlingar än pengar, t.ex. obligationer, aktier och fonder. Om du behöver använda barnets pengar som finns på spärrat konto behöver du ett samtycke från överförmyndarnämnden, ett uttagstillstånd.

Överföring mellan två överförmyndarspärrade konton

Observera att enbart överföring av medel från ett konto till ett annat konto genom en transaktion mellan bankerna enligt kommentaren till 13 kap. 8 § föräldrabalken inte är att jämställa med att ta ut pengar. En ren överföring mellan två överförmyndarspärrade konton genom en transaktion mellan bankerna kan alltså göras utan samtycke av överförmyndaren.

När barnet fyller 18 år

Överförmyndarspärren försvinner automatiskt när barnet fyller 18 år. Barnet har då ensam tillgång till sina pengar.

Mot vem gäller spärren?

Överförmyndarspärren gäller bara mot dig som förälder och betyder att du bara kan ta ut pengar från kontot efter beslut från oss.

Om ditt barn har tillgångar som är placerade på konto med överförmyndarspärr betyder det att överförmyndarnämndens samtycke krävs för att du ska kunna göra uttag från kontot.Ett barns pengar får användas till hens uppehälle, utbildning eller nytta i övrigt. Barnets pengar får inte användas till sådant som ska bekostas av föräldrarna på grund av deras underhållsskyldighet.Dessa två regler måste överförmyndarnämnden ta hänsyn till när nämnden beslutar huruvida man ska lämna samtycke till ett uttag eller inte.

Dessutom tar överförmyndarnämnden hänsyn till:

  • Barnets ålder och förväntade framtida behov
  • Barnets egen vilja om han eller hon har fyllt 16 år
  • Uttagets storlek i förhållande till barnets totala tillgångar

Du kan ansöka om uttagstillstånd via våra e-tjänster: Omsorg och hjälp (forshaga.se)

Följande uppgifter måste finnas med:

  • Kontonummer och bank som uttaget önskas ifrån
  • Summan du vill ta ut
  • Anledningen till uttaget
  • Underskrift av barnets förmyndare (om ni är två som är förmyndare för barnet ska båda skriva under)
  • Underskrift av barnet själv om hen fyllt 16 år

I vissa fall kan överförmyndarnämnden behöva få in uppgifter om dina inkomster och tillgångar för att kunna ta ställning till om kostnaden ska ingå i underhållsskyldigheten och alltså täckas av dig som förälder. När du använt pengarna ska du komma in med kvitto som styrker att du köpt in det du ansökte om uttag för. Detsamma gäller om du ansökt om att få omplacera pengarna. Du ska då skicka in bevis på att pengarna har placerats för barnets räkning.

Vi kontrollerar även syftet med uttaget. Pengarna ska inte användas till något som ingår i din underhållsskyldighet som förälder.

Större inköp

Gäller det ett större inköp som exempelvis en A-traktor behöver du även lämna uppgifter om vem som kommer stå för framtida kostnader. Det kan exempelvis vara kostnader för reparationer, nya däck och bensin. Observera också att barnet ska stå som registrerad ägare eller delägare av fordonet om det köps för barnets pengar.

Efter inköpet

När inköpet gjorts ska kvitto skickas in för att styrka inköpet. Har inte hela summan använts ska återstående belopp sättas tillbaka på barnets konto. Underlag på det ska också bifogas.

Redovisas inte inköp kan inte heller nya uttagstillstånd beviljas.

Föräldrar har en lagstadgad underhållsskyldighet gentemot sina barn. Det innebär att föräldrar är skyldiga att betala för barnens mat, kläder och uppehälle. Man ska visserligen ta hänsyn till barnets egna inkomster vilket betyder att barnet i vissa situationer kan få bidra till sin försörjning, t.ex. betala sin del av hyran i den mån föräldrarnas inkomster inte bedöms vara tillräckliga. Barnet är aldrig försörjningsskyldigt för sina föräldrar eller syskon.

Huvudregeln är att flytt från spärrat konto till spärrat konto med trygg och säker placering inte kräver överförmyndarens samtycke. Det gäller även om det är mellan olika banker. Vid vissa placeringar krävs däremot samtycke. Det gäller exempelvis för placering i aktier eller kapitalförsäkring. Kontakta banken för att undersöka om samtycke krävs.

Ledstjärnan ska vara att placera ditt barns tillgångar på ett sätt som ger tillräcklig trygghet och skälig avkastning. Detta måste du som förmyndare ta hänsyn till, även vid placeringar som inte kräver överförmyndarnämndens samtycke.

Blanketten för samtycke hittar du i våra e-tjänster: Omsorg och hjälp (forshaga.se)

Vad ska ingå i ansökan om samtycke?

I ansökan ska det framgå vad syftet med omplaceringen är. Du behöver även bifoga underlag som visar:

  • vilken placering som önskas
  • vilket belopp som avses.
  • underlag från till exempel bank eller försäkringsbolag som visar föreslagen placering.

Är ni två föräldrar så ska båda signera med BankID.

Efter samtycke kan du som förälder eller förmyndare genomföra placeringen. Du ska sedan lämna in underlag till överförmyndarnämnden för att visa att pengarna använts på det sätt som uppgetts i ansökan.

Det kan finnas olika orsaker till att du behöver redovisa mitt barns tillgångar.
Exempelvis:

  • Om ett barns tillgångar överstiger 8 prisbasbelopp. Läs om aktuellt prisbasbelopp på SCB:s webbplats: Prisbasbelopp (scb.se)
  • Om du är förordnad förmyndare av tingsrätten. Då ska barnets ekonomi redovisas oavsett summan av barnets tillgångar.
  • Om överförmyndarnämnden bedömer att det föreligger någon risk för barnets pengar. Nämnden kan då besluta om kontrollerad förvaltning. Detta oavsett summan av barnets tillgångar.

Underlag till tillgångsförteckning

Med tillgångsförteckningen ska underlag från banken bifogas som styrker de uppgifter som du har fyllt i. Det ska också framgå att det är barnets konton. Dessa uppgifter och underlag ska avse dagen barnets tillgångar översteg 8 prisbasbelopp, alternativt dagen då du förordnats som förmyndare.

Det ska också synas om något konto är försett med överförmyndarspärr.

Årsräkning

Årsräkning för föregående kalenderår ska alltid lämnas in senast den sista februari. Årsräkningen ska visa hur du som förmyndare har förvaltat barnets ekonomi.

I blanketten ska du fylla i:

  • Vilka tillgångar och eventuella skulder vid start och slut av tiden som redovisningen avser.
  • Inkomster och utgifter som barnet haft under samma period.
  • Underlag från banken ska bifogas som styrker uppgifterna.

Observera att detta avser det du gör för barnets pengar. Det avser inte exempelvis barnbidrag eller annat som betalas ut till er som förmyndare och används till barnets försörjning och uppehälle.

Har barnet ett fickpengskonto behöver du inte redovisa vad barnet gjort för de pengarna. Årsbesked och underlag, som visar att överföringar skett dit, ska ändå bifogas.

När barnet fyller 18 kommer du att få en anmodan om att lämna in en slutredovisning fram till den dagen.

Här kan du läsa mer om redovisning: Redovisning, granskning och arvode - Forshaga

Enligt lag är du som förmyndare skyldig att inhämta överförmyndarnämndens samtycke till bland annat följande åtgärder:

  • Köp av aktier
  • Köp, försäljning, inteckning och pantsättning av fast egendom eller tomträtt
  • Köp, försäljning och pantsättning av bostadsrätt
  • Utlåning av ditt barns tillgångar
  • Arvskifte och bodelning – godkännande måste ske innan skiftet verkställs
  • Upptagande av lån för ditt barns räkning – även när det är dennes egendom som ska ställas som säkerhet för lånet
  • Låta barnet driva rörelse som medför bokföringsskyldighet

Fast egendom

Du ska ansöka om överförmyndarnämndens samtycke innan du för barnets räkning:

  • genom köp, byte eller gåva förvärvar fast egendom eller nyttjanderätt till sådan egendom
  • ingår avtal om nyttjanderätt till någon annans fasta egendom
  • säljer eller byter bort fast egendom eller nyttjanderätt till sådan egendom
  • låter inteckna, hyra ut eller på något annat sätt med nyttjanderätt upplåta fast egendom eller tomträtt

Överförmyndarnämnden ska bedöma om det är lämpligt att du som förälder köper eller säljer fast egendom för barnets räkning. Nämnden tar bland annat hänsyn till egendomens natur, barnets ålder och förväntade framtida behov.

Om ditt barn har fast egendom ska du lämna förteckning, årsräkning och sluträkning på samma sätt som om det gällde en kontrollerad förvaltning, oavsett värdet på barnets fasta egendom.

Delägare i dödsbo

Samtycke behövs om ditt barn är delägare i ett dödsbo. Överförmyndarnämnden ska lämna sitt samtycke till egendomens fördelning vid bodelning och arvskifte. Vid dödsboförvaltning gäller samma begränsningar som ovan när del gäller barns möjlighet att ingå avtal som dödsbodelägare.

Bedriva rörelse

Den som är under 16 år får inte driva rörelse. Föräldrar får dock, med överförmyndarnämndens samtycke, låta den som fyllt 16 år bedriva rörelse som medför bokföringsskyldighet enligt bokföringslagen. Överförmyndarnämnden får endast lämna sådant samtycke om den omyndiges ekonomiska och personliga förhållanden är sådana att det med beaktande av rörelsens art är lämpligt att samtycke ges. I sin bedömning om det är lämpligt att tillstånd ges kommer överförmyndarnämnden bland annat göra en bedömning av hur stort ekonomiskt risktagandet rörelsen medför.

Kravet på Överförmyndarnämndens samtycke för att en underårig ska få bedriva rörelse finns för att säkerställa att barn inte riskerar att bli skuldsatta eller gå i personlig konkurs.

Olika bolagsformer

Olika former av näringsverksamhet medför olika grad av risker för den
omyndiges ekonomi.

  • En enskild firma innebär att den omyndige själv står ansvarig för alla ekonomiska förpliktelser som han eller hon har ådragit sig genom firman.
  • Ett handelsbolag med minst två delägare medför att den omyndige tillsammans med den andre eller de andra bolagsmännen är personligt och solidariskt ansvarig för förpliktelser. Det personliga ansvaret innebär att bolagsmännen ansvarar med sin privata ekonomi för företagets skulder och ingångna avtal.
  • Ett kommanditbolag är en särskild form av handelsbolag. I ett
    kommanditbolag ska det finnas minst en bolagsman med ett begränsat ansvar (kommanditdelägare) och minst en med ett obegränsat ansvar (komplementär). Om den omyndige är kommanditdelägare är han eller hon bara ansvarig upp till den kapitalinsats som han eller hon har lagt in i firman.
  • Ett aktiebolag innebär att firman såsom juridisk person är ansvarig för bolagets förpliktelser. Eftersom ett sådant bolag kräver en större kapitalinsats bör det inte komma i fråga för Överförmyndarnämnden att ge samtycke till en sådan rörelse. Undantagssituationer kan förekomma, till exempel om det rör sig om ett familjeföretag.

Här hittar du mer information från Sveriges Bankförening: Omyndig som driver näringsverksamhet | Swedishbankers

I vissa fall kan du som förälder inte själv företräda ditt barn. Överförmyndarnämnden kan då utse en annan person att tillfälligt företräda ditt barn i ditt ställe.

God man för barn vid eventuell jäv

I vissa situationer kan du som är förmyndare för ditt barn inte företräda barnet på grund av att ni kan ha olika intressen, till exempel i ett dödsbo där ni båda är delägare eller vid en rättegång. Du ska då ansöka om god man för barnet. Anmälan om behov av god man för barnet kan också göras av t.ex. annan anhörig eller bouppteckningsman.

Du kan inte företräda ditt barn när:

  • Du, din make/sambo eller någon annan du företräder och ditt barn båda är delägare i samma dödsbo
  • Du, din make/sambo eller någon annan du företräder vill sälja eller ge bort fast egendom till ditt barn
  • Du, din make/sambo eller någon annan du företräder ska låna pengar av ditt barn
  • Du, din make/sambo eller någon annan du företräder och ditt barn har motstridande intressen, t.ex. vid rättegång eller rättshandling

Ansökan om god man skickar du till överförmyndarnämnden. Nämnden utser då någon utomstående som företrädare ditt barn tillfälligt. Om den underårige fyllt 16 år och förstår vad saken gäller, ska hen också skriva under ansökan.

Blanketten "Ansökan om tillfällig god man" hittar du via våra e-tjänster: Omsorg och hjälp (forshaga.se)

Dela denna information:

Tipsa en kompis

Sidan uppdaterad: av

Sidan uppdaterad:

2024-01-15