Till startsidan
Till startsidan
2024-06-30
Del av Visterudsvägen helt avstängd 2 juli 18.00-24.00
På grund av asfaltering behöver vi stänga av del av Visterudsvägen den 2 juli mellan kl 18.00-24.00. Vägen kommer att vara helt avstängd från väg 62 och 800 meter in på Visterudsvägen.
Läs mer om Del av Visterudsvägen helt avstängd 2 juli 18.00-24.00

Uttag från spärrat konto

Ett konto som försetts med en överförmyndarspärr innebär att pengar inte får tas ut från kontot av god man eller förvaltare utan överförmyndarens samtycke.

Här finner du mer information om hur du ansöker om uttag från spärrat konto.
Ansökan görs enklast via vår e-tjänst: Omsorg och hjälp (forshaga.se)

Överförmyndarnämnd i samverkan har beslutat att en god man eller förvaltare bör se till att det finns maximalt 25 000 - 30 000 kr på transaktionskontot, det vill säga det konto som ställföreträdaren har tillgång till och kan disponera utan överförmyndarnämndens tillstånd.

Huvudmannens övriga konton ska alltid beläggas med överförmyndarspärr. Detta görs av ställföreträdaren i samarbete med huvudmannens bank.

Överförmyndarspärren innebär att kontot spärras från alla utom huvudmannen själv. Kontot spärras därmed också för ställföreträdaren. Ett överförmyndarspärrat konto innebär en ökad trygghet för både huvudmannen och ställföreträdaren och det har också flera redovisningsmässiga fördelar.

För att få ta ut pengar från ett överförmyndarspärrat konto krävs ett samtycke (beslut) från överförmyndarnämnden. Ställföreträdaren måste således alltid ansöka om överförmyndarnämnden samtycke till ett uttag från ett spärrat konto.

Detta görs enklast via vår e-tjänst: Omsorg och hjälp (forshaga.se)

Att enbart föra över medel från ett konto till ett annat konto genom en transaktion mellan bankerna är enligt kommentaren till 13 kap. 8 § föräldrabalken inte att jämställa med att ta ut pengar. En ren överföring mellan två spärrade konton genom en transaktion mellan bankerna kan sålunda göras utan samtycke av överförmyndaren.

Detta gäller överföringar mellan samtliga former av spärrade konton, exempelvis sparkonton, fasträntekonton och fondkonton.

Dela denna information:

Tipsa en kompis

Sidan uppdaterad: av

Sidan uppdaterad:

2024-06-03