Här kan du läsa litet om de parkeringsregler som gäller i Sverige.
Det finns dels generella trafikregler i lagstiftningen, dels lokala trafikföreskrifter som kommunen beslutat om.
Där det är förbud att stanna får man inte stanna alls och vid parkeringsförbud får man bara stanna för av- och påstigning eller för att lasta och lossa gods.
Det är att stå stilla med ett fordon utom när man stannar för att undvika fara, för att trafikförhållanden kräver det eller för att parkera.
Det är att ställa upp ett fordon med eller utan förare utom när man gör det för att trafikförhållanden kräver det, för att undvika fara eller för att låta en passagerare stiga i eller ur fordonet eller för att lasta av eller på gods.
På en väg ska man stanna och parkera på höger sida i färdriktningen (undantag är väg med enkelriktad trafik då kan man även stå på vänster sida i färdriktningen).
På allmänna platser i en tätort får man inte parkera utanför vägen, till exempel i diken, i skiljeremsor, i parker, i planteringar, gräsmattor eller liknande.
Man får inte parkera så att fordonet med något hjul står utanför parkeringsrutan.
Man får inte parkera på en hållplats för bussar eller skolsjuts. Det går bra att stanna på en hållplats men bara för att passagerare ska kliva i eller ur och under förutsättning att man inte hindrar buss eller skolskjuts.
Man får inte stanna