Till starsidan
Close
Till starsidan

Hjälpmeny

Till starsidan

Hjälpmeny

Familjehem, jourhem och kontaktfamilj

Ett familjehem eller ett jourhem tar emot barn och unga i sitt hem för stöd och omvårdnad i vardagen.

Barn (under 18 år) som kommer till Sverige utan vårdnadshavare eller socialt nätverk är ofta flyktingar från krigsområden. Barnen behöver ett hem och trygga kärleksfulla relationer med vuxna som kan vara en ersättningsfamilj.

Många ensamkommande barn och ungdomar kommer till Sverige och Forshaga. Därför vill vi komma i kontakt med dig som känner att du vill och kan erbjuda ett boende till någon av de ensamkommande.

Bli familjehem

Att vara ett familjehem innebär att du tar emot barn i ditt hem under en period av barnets liv eller under hela barnets uppväxt. Du samarbetar med socialtjänsten och barnets föräldrar och det är alltid barnets behov som står i centrum. Ett familjehem är ett komplement till barnets egna föräldrar.

Som familjehem behöver du ha en trygg och stabil livssituation, tid och engagemang att ta emot ett barn. Alla i familjen behöver vara överens om att bli familjehem.

Bli jourhem

Som jourhem tar du emot ett barn med kort varsel och under en begränsad period.

Bli kontaktfamilj

En kontaktfamilj är en familj som har möjlighet att ta emot ett barn eller en ungdom någon eller några helger i månaden.

Kontaktföräldrarna behöver ha erfarenhet av barn och unga, genom egna barn, genom sitt yrke eller på annat sätt. Kontaktfamiljen behöver inte kunna erbjuda ett eget rum men däremot en egen vrå, där barnet eller ungdomen kan lägga sina saker och kanske lämna kvar något mellan besöken. Uppdraget som kontaktfamilj kan komma att sträcka sig över flera års tid. Kontaktfamiljen måste ha en stabil livssituation.

Är du intresserad av att bli familjehem, jourhem eller kontaktfamilj? Kontakta någon av våra familjerättssekreterare via kommunens växel på telefon 054-17 20 00.

Dela denna information:

Tipsa en kompis

Sidan uppdaterad: 2019-08-06

Sidan uppdaterad:

2019-08-06

Forshaga kommun

Box 93

667 22 Forshaga

Telefon: 054-17 20 00