Till startsidan
Till startsidan
2024-03-25
Förseningar i sophämtningen
På grund av sjukdom har inte Prezero kunnat tömma soporna som tänkt. Har du inte fått tömt, låt tunnorna stå ute tills de är tömda.
Läs mer om Förseningar i sophämtningen

Ekonomiskt bistånd

Ekonomiskt bistånd är ett stöd som du kan ansöka om hos kommunens socialtjänst, Individ- och familjeomsorgen IFO, när du har problem att försörja dig själv och din familj och har testat alla andra möjliga lösningar. Gifta par och sambos är i regel skyldiga att försörja varandra och ansöker därför tillsammans.

I regel har du inte rätt till ekonomiskt bistånd om du har pengar på banken eller andra tillgångar. Du ska alltid i första hand söka andra bidrag och ersättningar som du kan få, till exempel a-kassa, aktivitetsstöd, sjukpenning, föräldrapenning, bostadsbidrag, underhållsstöd, sjuk- eller aktivitets-ersättning.

För att ha rätt till ekonomiskt bistånd krävs att du gör vad du kan för att nå egen försörjning. Med det menas att du som arbetslös aktivt söker arbeten och är inskriven på Arbetsförmedlingen och följer din planering där. Kan du inte kan arbeta behöver du visa aktuellt läkarintyg som styrker nedsatt arbetsförmåga.

Innan du gör ansökan kan du göra en provberäkning om din ekonomi ligger över eller under nivån för ekonomiskt bistånd. Provberäkning ekonomiskt bistånd

Ansökan

När du ansöker för första gången behöver du en tid för nybesök där du pratar med en handläggare som vetskap om din situation.
Ni gör tillsammans upp en plan hur du ska komma tillbaka till egen försörjning.

Du bokar tid för nybesök via telefon eller genom att skicka in en e-ansökan via vår e-tjänsteportal Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Du kommer då att få en kallelse i ditt ärende i e-tjänsten.

När du ansöker om ekonomiskt bistånd öppnas en personakt i socialregistret och socialtjänsten, Individ- och familjeomsorgen IFO, gör en utredning för att bedöma om du har rätt till bistånd. Om du har rätt till bistånd eller inte beror på din ekonomiska situation och om du uppfyller de krav som ställs på dig.

Beslut

Ett beviljande beslut kan inte fattas förrän din ansökan är komplett, det vill säga när du har lämnat in alla handlingar som handläggaren bett dig lämna in.
När din ansökan är komplett ser vi till att fatta beslut inom sju arbetsdagar.

Sekretess

Alla som jobbar på socialtjänsten, Individ- och familjeomsorgen, har tystnadsplikt.
De uppgifter vi har om dig omfattas av sekretess och får inte lämnas ut till någon utan ditt samtycke.

Kontakt

Om du har några frågor kan du nå oss genom Kontaktcenter, 054-17 20 00
Besöksadress: Slottsvägen 18

Vi har telefontid:
Måndag, torsdag och fredag klockan 8.30 - 9.30
Tisdag och onsdag klockan 13.00 - 14.00

Väntrummet och receptionen är öppet måndag-torsdag klockan 8.00 - 16.00 och fredag 8.00 - 15.00, där finns tillgång till två datorer och skrivare.
Dag innan röd dag gäller samma öppettider som kommunhuset.

Anmälan om oro för barn, vuxen eller vid våld

Ring Forshaga kommuns Kontaktcenter, 054-17 20 00

Be om att få bli kopplad till;
  • ANMÄLNINGSTELEFON BARN om det gäller oro rörande barn
  • ANMÄLNINGSTELEFON VUXEN om det gäller oro rörande vuxen

Dela denna information:

Tipsa en kompis

Sidan uppdaterad: av