Till starsidan
Close
Till starsidan

Hjälpmeny

Till starsidan

Hjälpmeny

Egenkontroll

Företagens egna ansvar att producera säker mat är tydligt uttalat i livsmedelslagstiftningen. Ett genomtänkt system för egenkontroll visar att du arbetar förebyggande med livsmedelsfrågor och att du kan garantera dina kunder säkra livsmedel.

I ditt system för egenkontroll ska följande ingå:

  • Uppgifter om företaget och en beskrivning av verksamheten
  • Beskrivning av de rutiner som är en grundförutsättning för din verksamhet
  • Ett flödesschema som visar hanteringen av livsmedel i din verksamhet - från inköp till servering/försäljning 
  • En faroanalys där du pekar ut riskerna i din livsmedelshantering, från inköp till servering/försäljning. Du måste också bestämma vilka kritiska styrpunkter du har i din verksamhet.

Grundförutsättningar i verksamheten

Dessa punkter är grundförutsättningar som du bör ha rutiner för:

  • utbildning
  • personlig hygien
  • vatten
  • rengöring
  • skadedjurssäkring
  • lokaler, utrustning och underhåll
  • temperaturövervakning
  • varumottagning
  • avfalls- och returhantering

...och vid behov även dessa:

  • märkning & presentation 
  • separering
  • spårbarhet
  • förpackningsmaterial
  • reklamationer, återkallande
  • intern revision

Resultat 

För att bekräfta att ni serverar säkra livsmedel kan det vara lämpligt att resultaten av vissa kontroller i egentillsynen skrivs ned i journaler. Spara journalerna tillsammans med egenkontrollprogrammet  och var beredd att visa upp dem vid miljö- och byggförvaltningens offentliga kontroll.

Dela denna information:

Tipsa en kompis

Sidan uppdaterad: 2017-10-26

Gå direkt till

Branschriktlinjer- Livsmedelsverketlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Sidan uppdaterad:

2017-10-26

Forshaga kommun

Box 93

667 22 Forshaga

Telefon: 054-17 20 00