Till starsidan
Close
Till starsidan

Hjälpmeny

Till starsidan

Hjälpmeny

Personuppgiftslagen, PuL

När du skickar e-post, lämnar en synpunkt eller ställer en fråga via vårt webbformulär eller använder en e-tjänst, lagras dina personuppgifter för att Forshaga kommun ska kunna nå dig.

Hur behandlar kommunen dina personuppgifter?

Personuppgiftslagen (PuL) är till för att förhindra att din personliga integritet kränks genom behandling av personuppgifter. Dina personuppgifter får bara behandlas om du har godkänt det eller om det finns stöd i PuL eller annan lag.

Du godkänner genom att skicka

Enligt personuppgiftslagen får vi inte registrera dina uppgifter utan ditt godkännande. Genom att du klickar på ”Skicka” i våra webbformulär eller e-tjänster godkänner du att Forshaga kommun lagrar dina uppgifter. Kommunen är skyldig att på din begäran rätta, blockera och utplåna uppgifter (28 § PuL).

Vad är personuppgifter?

Personuppgifter är uppgifter som på ett eller annat sätt kan kopplas till din person. Exempel på sådan information är namn, personnummer, fastighetsbeteckning och telefonnummer. Även bilder är en form av personuppgift, om du tydligt kan urskiljas på bilden.

Behandling av personuppgifter

"Behandla" är ett brett begrepp och omfattar i stort sett allt som vi som arbetar i Forshaga komun gör med dina personuppgifter. Enligt PuL är insamling, registrering, spridning och bearbetning några exempel på behandling av personuppgifter.

När behandlas mina personuppgifter?

Forshaga kommun kan registrera dina personuppgifter exempelvis när du ansöker om förskoleplats med hjälp av en e-tjänst. Om du skickar e-post till Forshaga kommun eller lämnar synpunkter via webbformulär så kan vi behöva spara och lagra det i våra arkiv (diarium). Detta är exempel på tillfällen då kommunen behandlar dina personuppgifter.

Din rätt att bli informerad

I de flesta fall har du rätt att bli informerad om att vi har börjat behandla dina personuppgifter och varför vi gör detta. Det gäller även om du inte själv lämnat ut dina uppgifter, utan vi har fått dem av någon annan. Vid dessa tillfällen skickar vi automatiskt information till dig. Du har även rätt att en gång per år kostnadsfritt få information om huruvida dina personuppgifter behandlas av oss, vilka uppgifter detta är med mera. Du måste själv skriva till oss och be att få den informationen. Du har rätt att få svar inom en månad.  måste Du behöver vända dig till varje enskild kommunal förvaltning (nämnd) för att få information om dina uppgifter.

Om du vill vara anonym eller har skyddad identitet

Ingen anställd inom Forshaga kommun frågar efter eller ber dig lämna ut känsliga uppgifter om din person som exempelvis personnummer, kreditkortsnummer, inloggningsuppgifter via telefon eller e-post. Om det behövs känsliga personliga uppgifter från dig för att utföra någon tjänst på webbplatsen behöver du identifiera dig genom att bevisa att just du är du via till exempel Bank-ID.
Om du vill utföra en tjänst som kräver inloggning eller identifiering kan du inte vara anonym eller ha skyddad identitet. I och med att du identifierar dig vet systemet att det är du. I de fallen är det bättre att du vänder dig personligen till den som utför tjänsten. Vill du lämna en synpunkt eller kontakta oss anonymt får du inte lämna med några personliga uppgifter då dessa uppgifter registreras och blir det vi kallar offentlig handling.

Om du använder sociala medier

Om du använder sociala medier, till exempel Facebook, för att komma i kontakt med Forshaga kommun, så överförs informationen samt personuppgifter alltid till tredje part ( företaget/organisationen som driver det sociala mediet) För din egen skull rekommenderar vi dig att INTE skicka känslig information till oss via sociala medier.

Läs mer om PuL på datainspektionens webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Dela denna information:

Tipsa en kompis

Sidan uppdaterad: 2017-12-13

Genvägar

Om personuppgiftslagen, PuL(Datainspektionens webbplats)

Sidan uppdaterad:

2017-12-13

Forshaga kommun

Box 93

667 22 Forshaga

Telefon: 054-17 20 00