Till starsidan
Close
Till starsidan

Hjälpmeny

Till starsidan

Hjälpmeny

Nu öppnar förtidsröstningen till EU-valet

Söndagen den 26 maj är det val till Europaparlamentet, EU-val, i Sverige. Från den 8 maj till ock med valdagen kan du förtidsrösta. I valet väljer medborgarna i EU:s medlemsländer vilka som ska representera dem i parlamentet de kommande fem åren.

Det är medborgarna i EU-länderna som i allmänna val har röstat fram de 751 ledamöterna i Europaparlamentet. Ledamöternas uppdrag är att företräda folkets intressen när Europaparlamentet beslutar om nya lagar tillsammans med ministerrådet. Europaparlamentet tar också beslut om EU:s budget och ska kontrollera och godkänna EU-kommissionen. 20 av ledamöterna, eller EU-parlamentarikerna som de också kallas, kommer från Sverige. (Källa: eu.riksdagen.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster)

Förtidsröstning

Förtidsröstningen börjar den 8 maj och pågår fram till och med valdagen den 26 maj. Kan du inte rösta i sin vallokal på valdagen går det att förtidsrösta i vilken röstningslokal som helst i landet. I Forshaga kommun kan du förtidsrösta på Forshaga lärcenter och i Kulturhuset. På valdagen den 26 maj kan du även förtidsrösta i Olsätersskolan 10-14. Ta med röstkort och ID-handling när du går för att rösta.

Rösta i vallokal

Vallokalerna är öppna 8-21 söndagen den 26 maj. I kommunen finns fem valdistrikt med varsin vallokal. Den som har rösträtt får röstkort per post från Valmyndigheten. På röstkortet står vilket valdistrikt du tillhör samt adressen till vallokalen. Ta med röstkort och ID-handling när du går för att rösta.

Hjälp att rösta

Om du behöver hjälp att rösta kan du få det på flera sätt: i vallokalen av röstmottagarna, genom bud eller genom ambulerande röstmottagare.

Mer information

forshaga.se/val finns mer information samt öppettider för förtidsröstningen. På Valmyndighetens webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster finns också information på fler språk och lättläst svenska.

Ta med röstkort och ID-handling när du går för att rösta. På Forshaga kommuns webbplats forshaga.se/val finns mer information. På Valmyndighetens webbplats val.sefinns också information på fler språk och lättläst svenska.

Dela denna information:

Tipsa en kompis

Sidan publicerad: 2019-05-07

Senaste nyheter

från Forshaga kommun

Sidan uppdaterad:

2019-05-07

Forshaga kommun

Box 93

667 22 Forshaga

Telefon: 054-17 20 00