Till starsidan
Close
Till starsidan

Hjälpmeny

Till starsidan

Hjälpmeny

Hemestra i sommar

Vår kommun har många smultronställen där du, dina vänner och din familj kan spendera dagarna under sommarledigheterna utan långa bilresor eller stora utgifter. Här är några!

Hemester är ett ord som blir mer vanligt i våra ordförråd. Ordet syftar till att semestra på hemmaplan.

Natur

Vandringsleder med intressant flora och kulturhistoria finns på flera platser i vår kommun. För att göra naturupplevelsen ännu mer intressant och kanske hitta nya platser kan du ta med en karta från Friska Forshaga och leta efter stolpar som finns utplacerade på flera platser – i tätorterna såväl som ute i skogen. 

Vill du inte leta stolpar utan bara promenera i naturen kan du ta dig till någon av våra vandringsleder. Vid Norra Hyn finns en vandringsled som leder ner mot sjön. På morgonen ligger sjön i medljus vilket skapar goda förutsättningar för bra fågelskådning från fågeltornet som också finns på platsen.

I samma omgivningar, kring sjön Norra Hyn, finner du, på toppen av en berghäll, Ätterösarna. Det är två gravrösen som härstammar från bronsåldern.

Vid Pilgrimsleden i Löved finns kulturhistoriska anor och gravfält från järnåldern. I Löved kan du även gå den botaniska vandringsleden med flera hundra olika arter av växter, flera av dem är också noterade på skyltar uppsatta längs stigen.

Ta dig till Mölnbacka och upplev den vackra naturen. Här kan du promenera längs en 5 kilometer lång sträcka med 15 olika platser av historiskt värde. Kulturstigen byggdes och sköts av Mölnbackas AIS som också arrangerar joggingkvällar och andra aktiviteter i omgivningarna.

På en annan plats i kommunen, 165 meter över havet, på västra sidan av Västra Örten reser sig Torberget. Här förekommer många ovanliga växter och platsen erbjuder en lugn stund i en vacker omgivning.

Ta med barnen och hunden och upptäck skogens väsen. Vid Forshaga Hembygdsgård, i Skived, kan du gå en slinga och träffa på troll och andra figurer.

Cykel

Forshaga kommun har mest cykelväg per invånare i hela Sverige, 6,3 meter per invånare. Ta med picknickkorgen och trampa dig fram på cykeln för att uppleva naturen på nära håll.

Klarälvsbanan är en bilfri cykelväg som sträcker sig 9 mil från Karlstad, genom Forshaga, upp till Hagfors. Tar du dig fram på Klarälvsbanan kan du enkelt ta avstickare till några trevliga besöksmål i vår kommun – däribland våra hembygdsgårdar och Gamla Kraftstationen i Deje.
Picknickkorgen passar perfekt att ta vid banvak Karls kabyss som ligger efter cykelbanan i höjd med Butorp. Kabyssen är ett minnesmärke över järnvägen som en gång i tiden fungerade som raststuga till banvakten Karl Andersson.

Vatten

En varm dag kan det vara skönt att svalka sig i en sjö. Kommunen har fyra badplatser, Abborrtjärn, Skivtjärn, Visten och Västra Örten. På dessa platser kontrolleras badvattnet regelbundet och omgivningarna städas och sköts om. Badplats med brygga finns vid Skivtjärn och Västra Örten. Alla badplatser har omklädningsrum samt torrklosett.

Vill du hellre stå kvar på land kanske fiske passar dig bättre? Forshagaforsen har ett av Norden bästa laxfiskevatten och i kommunens sjöar finns både gös, öring och ruda. Besök Forshagaforsens camping och sportfiskecenter i Klarälvsrummet, de kan tipsa dig om fiske och berätta om vilka platser som också kräver fiskekort.

Sport

I Forshaga, i anslutning till varandra, finns multisportarena och skatepark. Här finns möjligheter för bollsporter av alla de slag samt plats för dig som åker bräda, kickboard, BMX eller inlines. Flera föreningar har även anläggningar som bjuder in till aktivitet. Inte långt ifrån skateparken och multisportarenan finner du både discgolfkorgar, som Klarälvdalens Discgolfklubb har hand om, och tennisbanor som sköts av Forshaga Tennisklubb.

Även i Deje finns en multisportarena för spontanidrott. I Deje kan du också spela volleyboll, träna på utegymmet eller varför inte åka ut till Dömle där du hittar den vackert belägna golfbanan som drivs av Forshaga Deje Golfklubb.

Motionera på något av elljusspåren som drivs av föreningar i kommunen. Skidstugan i Deje, vid badplatsen Skivtjärn drivs av Deje Skidförening, här kan du både springa en runda, ta ett bad och basta. Utanför Forshaga finns Sisu Forshagas motionsspår, här kan du prova på hinderbana samt cykla mountainbike på naturstigar.  Även här finns möjligheter till ett bastubad.

Elljusspår finns också vid Abborrtjärn och vid hembygdsgården i Skived.

Lekplatser

På flera platser i vår avlånga kommun finns lekparker för de yngre semesterfirarna. Lekparkerna är av olika karaktär där några lekplatser är temalekplatser med bland annat djungel och riddarborgsteman.

Inomhusaktiviteter

Är det dåligt väder en dag kan det vara skönt att stanna inomhus. Då kan Gamla Kraftstationen erbjuda konstutställningar och aktiviteter under hela sommaren. Varför inte besöka biblioteket och låna en god bok för kommande lata dagar i hängmattan? Eller också - besök en av våra vackra kyrkor, Forshaga kyrka, Övre Ulleruds kyrka eller Nedre Ulleruds kyrka.

Alla platser och mer information om dem, kommunens föreningar och andra sevärdheter hittar du på här på vår webbplats.

Dela denna information:

Tipsa en kompis

Sidan publicerad: 2018-06-25

Senaste nyheter

från Forshaga kommun

 • 2019-04-24

  Risk för gräs- och skogsbrand


  Fjolårsgräset är torrt och en liten gnista kan snabbt sprida sig till en större brand. Var försiktig vid eldning utomhus och kom ihåg att det är du som eldar eller grillar som har ansvar för elden och...
 • 2019-04-17

  Sophämting under påsk


  Under påskdagarna (långfredag och annandag påsk) hämtar Suez dina sopor precis som vanligt.
 • 2019-04-10

  Aktiviteter på påsklovet


  Nu är det snart påsklov och vi har som vanligt samlat ihop kul aktiviteter som sker i kommunen.

Sidan uppdaterad:

2018-06-26

Forshaga kommun

Box 93

667 22 Forshaga

Telefon: 054-17 20 00