Till starsidan
Close
Till starsidan

Hjälpmeny

Till starsidan

Hjälpmeny

Röstmottagare

Under valet behöver vi ett sextiotal personer som kan arbeta som röstmottagare. Vissa röstmottagare arbetar under förtidsröstningen 22/8 - 9/9, andra under valdagen den 9/9.

Viktigt uppdrag

Förtroendet i samhället för valsystemet får inte svikta. Enligt ansvariga svenska myndigheter har Sverige ett robust valsystem men vi ser i vår omvärld att risken för påverkan och sabotage mot demokratisystem ökar. Alla som  runt om i Sverige arbetar som röstmottagare bidrar till att valet blir rättssäkert och hjälper till att upprätthålla demokratin.

Arbetet som röstmottagare

En röstmottagare tar emot röster, håller god ordning i röstningslokalen och informerar väljarna om hur röstningen går till.

Vallokalerna är öppna 8-20 på valdagen. Röstmottagare som arbetar under valdagen ska också räkna röster när röstningen avslutats klockan 20.

Förtidsröstning anordnas på två ställen i kommunen under perioden 22/8-9/9: kulturhuset i Deje och lärcenter i Forshaga. Minst en lokal är öppen varje dag, även på helgerna. Röstmottagare som arbetar under förtidsröstningen bör ha möjlighet att arbeta under hela förtidsröstningsperioden.

Utbildning och ersättning

Den som ska arbeta som röstmottagare måste delta i en obligatorisk utbildning som valnämnden anordnar.  Ordförande och vice ordförande i vallokalen får utöver denna utbildning en särskild genomgång några dagar före valdagen.

Rösmottagarna får ekonomisk ersättning för både utbildning och tjänstgöring. Ordförande och vice ordförande får ett högre belopp.

Intresseanmälan

Är du intresserad av att arbeta som röstmottagare? Skicka då in en anmälan till oss.

Intresseanmälan röstmottagarePDF

Kontakt

E-post: valnamnd@forshaga.se

Dela denna information:

Tipsa en kompis

Sidan uppdaterad: 2018-02-27

Sidan uppdaterad:

2018-02-27

Forshaga kommun

Box 93

667 22 Forshaga

Telefon: 054-17 20 00