Till starsidan
Close
Till starsidan

Hjälpmeny

Till starsidan

Hjälpmeny

EU-val 2019: arbeta som röstmottagare

Under valet arbetar röstmottagare, både under förtidsröstningen 8/5-26/5 och på valdagen den 26/5.

Viktigt uppdrag

Förtroendet i samhället för valsystemet får inte svikta. Enligt ansvariga svenska myndigheter har Sverige ett robust valsystem men vi ser i vår omvärld att risken för påverkan och sabotage mot demokratisystem ökar. Alla som runt om i Sverige arbetar som röstmottagare bidrar till att valet blir rättssäkert och hjälper till att upprätthålla demokratin.

Arbetet som röstmottagare

En röstmottagare tar emot röster, håller god ordning i röstningslokalen och informerar väljarna om hur röstningen går till.

Vallokalerna är öppna 8-21 på valdagen. Röstmottagare som arbetar under valdagen ska också räkna röster när röstningen avslutats klockan 21.

Förtidsröstning anordnas på två ställen i kommunen under perioden 8/5-26/5: Kulturhuset i Deje och Lärcenter i Forshaga. Minst en lokal är öppen varje dag, även på helgerna. Röstmottagare som arbetar under förtidsröstningen bör ha möjlighet att arbeta under hela förtidsröstningsperioden.

Intresseanmälan

Det är inte längre möjligt att anmäla sig som röstmottagare, tack för visat intresse!

Utbildning och ersättning

Den som ska arbeta som röstmottagare måste delta i en obligatorisk utbildning som valnämnden anordnar. Valnämnden har beslutat att även de röstmottagare som fick utbildning i höstas ska gå utbildningen. Ordförande och vice ordförande i vallokalen får utöver denna utbildning en särskild genomgång några dagar före valdagen.

Rösmottagarna får ekonomisk ersättning för både utbildning och tjänstgöring. Ordförande och vice ordförande får ett högre belopp.


Utbetalning av arvode

Kommunen använder Swedbank för utbetalningar av lön, arvoden och andra ersättningar. För att säkerställa att du får dina pengar till rätt konto ska du, oavsett vilken bank du har, anmäla ditt konto till Swedbank.

Anmäl enklast ditt konto genom att gå in på: www.swedbank.se/kontoregisterlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Anmälan kan ske med eller utan e-legitimation. Vid registrering med e-legitimation blir ditt konto aktivt för insättning inom två bankdagar, utan e-legitimation kan det ta upp till 14 dagar innan kontot är aktivt och verifierat.

Du kan även anmäla ditt konto genom att fylla i en blankett och lämna in på närmaste Swedbankskontor eller skicka till: Swedbank AB, kontoregister AEH, Box 56, 651 03 Karlstad. Märk kuvertet Bankbyte.

Blankett för anmälan om kontoPDF


Kontakt

E-post: valnamnd@forshaga.se

Dela denna information:

Tipsa en kompis

Sidan uppdaterad: 2019-05-21

Sidan uppdaterad:

2019-05-21

Forshaga kommun

Box 93

667 22 Forshaga

Telefon: 054-17 20 00